Waarom is er behoefte aan donorspecialisten?

Donorspecialisten nemen stelling voor actieve donor registratie

In aanloop naar het spoeddebat over ADR, 18 februari, hebben ruim 60 donorfunctionarissen en direct betrokken artsen de stelling van burgerpetitie 2 Miljoen Handtekeningen, Stichting Transplantatie Nu! en de overkoepelende organisatie van donatiefunctionarissen, DONOR, ondertekend. Zij stellen, dat er met de huidige middelen binnen het vrijwillige donor registratiesysteem geen winst te behalen is in de ziekenhuisprocedures rond orgaandonatie en transplantatie.  

De stelling: “Als donatiefunctionaris, intensivist, medisch specialist, transplantatiecoördinator, transplantatiearts denk ik dat er binnen het kader van de huidige wetgeving weinig winst meer te behalen valt op het gebied van toename van het aantal orgaandonaties binnen mijn ziekenhuis en het aantal geëffectueerde orgaantransplantaties door verdere verbetering in processen. Het is irreëel te denken dat de oplossing van het orgaantekort alléén in de ziekenhuizen ligt. Het moment van overlijden van een patiënt is absoluut het verkeerde moment voor de nabestaanden om nog een keuze te moeten maken over orgaandonatie. De meeste nabestaanden willen en kunnen op dat emotionele moment niet kiezen voor orgaandonatie. Deze keuze dient in een normale dagelijkse situatie door iedereen zelf te worden gemaakt. Een oplossing zal slechts bereikt kunnen worden door een combinatie van wetswijziging naar actieve donor registratie, een focus op donatie bij leven, structurele voorlichtingscampagnes én een kwaliteitsslag in de procesvoering van ziekenhuizen.”


Deze stelling is inmiddels ondertekend door: 

32 donatiefunctionarissen, 5 donatiecoördinatoren, 4 intensivisten, 4 internisten/nefrologen, 2 chirurgen, 3 cardiologen, 1 longarts, 2 neurologen, 1 reumatoloog, 3 kinderartsen, 2 radiologen, 2 anesthesiologen, 2 gynaecologen en 2 oogarts, 1 AIOS, 1 arts-assistant IC, 1 klinisch chemicus.
 

Op onderstaande links zijn twee interviews te zien met een donatiefunctionaris en een medisch specialist van het AMC. Deze zijn gefilmd door 2 Miljoen Handtekeningen op 4 februari jl. Ook deze specialisten verwachten niet dat de "winst" uit de ziekenhuizen kan komen, zo lang er geen voorwaardenscheppende wet is ingevoerd:

De volledige interviews zijn terug te vinden op YouTube
Fred Ultee, transplantatiecoördinator AMC: 
http://www.youtube.com/watch?v=91ECrEMddJo 

Anne-Cornélie de Pont, intensivist AMC:
http://www.youtube.com/watch?v=3Xyzxiom3Vo