Orgaandonatie

Waarom donor worden? 

Dat is een vraag waar veel mensen niet zo snel een antwoord op hebben. Mensen worden donor omdat ze bijvoorbeeld vinden dat ze na hun overlijden toch niets meer aan organen- en/of weefsels hebben. Op deze manier gebeurt er nog iets goed mee. Er kunnen daardoor mensen blijven leven die wachten op een orgaan of weefsel. 
Het is ook belangrijk om je te laten registreren als donor. Zo kan je je eigen wil tenminste laten horen ten aanzien van orgaan-en weefseldonatie. Dan hoeft men niet meer aan de nabestaanden de moeilijke vraag te stellen of men toestemming geeft voor donatie. Ook voor een arts heeft dit weer zijn voordelen. Hij/zij hoeft die moeilijke vraag niet te stellen, omdat de overledene zelf heeft aangegeven wat hij wil namelijk: levens redden! Veelal horen transplantatieco√∂rdinatoren terug dat de donatie uiteindelijk veel troost heeft gegeven bij de nabestaanden.

Hoe kun je je laten registereren?


Een blanco donorregistratieformulier kun je downloaden via de link op onze homepage of door hier te klikken. Nadat je het donorregistratieformulier hebt ingevuld en opgestuurd naar het Donorregister wordt je beslissing, welke die ook is, in het Donorregister geregistreerd. Je ontvangt een bevestiging, waarop alle gegevens die over jou in het Donorregister staan, worden weergegeven.
Je kunt altijd terug komen op je beslissing en een andere keuze kenbaar maken. 

Iedereen kan vroeg of laat te maken krijgen met een onverwachte ziekte, waarbij een orgaan vervangen moet worden. Veel meer mensen zullen ooit een donororgaan moeten ontvangen dan dat er mensen zijn die zullen doneren. De kans dat je donor wordt, is erg klein. Je moet namelijk op de IC van een ziekenhuis overlijden, wil je lichaam nog bruikbaar zijn voor een transplantatie procedure.